Słodki obiad, podwieczorek, bądź przekąska? Może śniadanie na słodko? Jeżeli przejadły ci się naleśniki, panckaes, czy placki z jabłkami, mam dla was przepyszną alternatywę. Niesamowite twarogowe racuchy z morelami podbiją serca domowników, a także gości. Gdy zrobisz je pierwszy raz, już na stałe wejdą do domowego jadłospisu.
Czytaj też: Cukinia w naleśnikowym cieście orkiszowym. Niebo w gębie!
Niesamowite twarogowe racuchy z morelami
Składniki:
- 25 dag chudego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 średnich moreli
- 6-7 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
Rozbij po kolei oba jajka oddzielając przy tym białko od żółtka. Chudy twaróg należy zmielić, a następnie utrzeć w misce razem z cukrem, a także cukrem waniliowym. Gdy już ser będzie gotowy dodaj żółtka jajek, kaszkę mannę, mąkę pszenną, a także proszek do pieczenia. Kolejnym krokiem będzie dolanie mleka i oleju. Wszystko należy dokładnie przemieszać.
W osobnym naczyniu należy ubić pozostałe po rozdzieleniu białka, aż piana stanie się sztywna. Dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto powinno być pełne pęcherzyków powietrza, które spowodują, że racuchy będą puszyste.
Porządnie rozgrzej patelnię i układaj na niej placki z ciasta, uformuj je w owalne, kształtne racuchy. Smaż je ok dwie do trzech minut z każdej strony, aż staną się pięknie złociste.
Następnie zabieramy się za morele. Rozetnij je na pół i usuń pestki. Na przygotowanej wcześniej patelni rozgrzej trochę miodu i podsmaż na nim połówki moreli, przeciętą stroną do dołu. Będą gotowe, gdy lekko zmiękną. Obłóż nimi usmażone wcześniej racuchy i wszystko polej miodem, który został na patelni. Smacznego!
Źródło: Interia