Podstawowe różnice między grzybami są dobrze znane, te z blaszką są trujące, a te z gąbką jadalne, jednak nie zawsze ta zasada jest prawidłowa, jak więc odróżnić grzyby trujące i jadalne, kiedy różnice nie są tak oczywiste?
Czytaj też: Czas na grzyby! Pokochasz to proste danie, bliscy będą zachwyceni
Weekendowa wyprawa do lasu na grzyby jest dla bardzo wielu Polaków obowiązkową częścią jesieni. Chęć obcowania z naturą, spacer na świeżym powietrzu, a do tego kosz pełen grzybów, cóż więcej potrzeba? Jednak w tej sielance jest pewne ryzyko. Nieraz nawet bardzo doświadczeni grzybiarze mogą popełnić błąd i wśród pysznych grzybów jadalnych, znajdzie się trujący. Jak więc odróżnić te najbardziej zdradliwe? Poniżej opowiem Wam jak to zrobić.
Jak odróżnić grzyby trujące i jadalne?
Jak pokazują badania zatruciu zebranymi przez siebie grzybami ulega nawet do tysiąca osób rocznie. Co ciekawe najczęściej spotyka to doświadczonych grzybiarzy, wśród których dużo częściej bierze górę rutyna. Dlatego warto zastanowić się dwa razy zanim włożymy grzyba do koszyka, co do którego nie jesteśmy pewni, czy nie jest trujący. W Polsce występuje ponad 3000 gatunków grzybów i tylko 200 z nich jest niejadalne. Z czego za 90% zgonów odpowiadają dwa najczęściej mylone, muchomory sromotnikowe, a także jadowite.
Najprostszą metodą, żeby nie popełnić śmiertelnej w skutkach pomyłki jest oczywiście zbieranie tylko tych grzybów, które są nam dobrze znane. Jednak dużą pomocą może okazać się także wzięcie ze sobą przewodnika lub sprawdzenie gatunku na smartfonie. Najlepiej zbierać grzyby wyrośnięte, gdyż mniejsze trudniej jest rozpoznać.
Najbezpieczniejsze dla początkujących grzybiarzy będzie zbieranie grzybów rurkowych, czyli tych z gąbką pod spodem kapelusza. Wśród tego rodzaju nie ma okazów silnie trujących, które stanowiłyby zagrożenie dla życia. Mowa tu między innymi o borowikach, podgrzybkach, a także maślakach. Jedynym wyjątkiem jest trujący borowik szatański. Jednak łato go rozpoznać po różowawym kolorze nóżki, a także spodzie kapelusza.
Grzyby trujące i jadalne, różnice
Jeżeli chcemy zbierać kanie, które są niemal identyczne jak zabójcze muchomory sromotnikowe, musimy mieć 100% pewność, że znaleźliśmy odpowiednie grzyby. Jak je odróżnić od siebie? Kania ma zazwyczaj większy kapelusz od muchomora, a także brązowe, łuszczące się kawałki, które łatwo jest zetrzeć z jego powierzchni. Blaszki kani są dość szerokie i beżowe, do tego na nóżce znajduje się ruchomy pierścień. Zapach Kani kojarzy się z orzechami. W przypadku muchomora sromotnikowego powierzchnia kapelusza jest zupełnie gładka, tak samo jak nóżka, która ma u nasady charakterystyczną bulwę.
Nie wszystkie trujące grzyby mają gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Najgroźniejszy z nich, właśnie wspomniany przed chwilą, muchomor sromotnikowy pachnie przyjemnie i ma łagodny smak. Kolejną nieprawdą jest też to, że wysoka temperatura neutralizuje toksyny zawarte w trujących grzybach. Nawet po ugotowaniu, czy wysuszeniu pozostają trujące. Właśnie w czasie tego drugiego procesu można część z grzybów niejadalnych łatwo rozpoznać, gdyż wydzielają bardzo nieprzyjemny zapach. Kojarzący się z kocim moczem.
Ważne jest, żeby w momencie wystąpienia pierwszych objawów oznaczających zatrucie zgłosić się jak najszybciej do szpitala, na oddział ratunkowy. Objawami świadczącymi o tym, że mogliśmy zjeść trujące grzyby są między innymi biegunka, nudności, a także ostry ból brzucha.
Źródło: Interia