Chcesz zorganizować wieczór filmowy w zaciszu własnych, czterech ścian? Jeśli tak, to koniecznie zadbaj o odpowiednie przekąski, takie jak choćby kultowe nachosy. Oto garść użytecznych wskazówek, dzięki którym podkręcisz smak ulubionej przegryzki.
Czym są nachosy?
Nachosy to oczywiście nic innego, jak tylko niezwykle popularna przekąska wywodząca się wprost z kuchni meksykańskiej. W praktyce mianem nachosów określa się kawałki tortilli pocięte w trójkąty, a następnie zapieczone wraz z serem i papryczkami jalapeno. Nachosy – w odróżnieniu od wielu innych potraw kuchni meksykańskiej – są daniem stosunkowo młodym, gdyż do ich stworzenia doszło w roku 1943. Wszystko za sprawą Ignacio „Nacho” Anayi, który jako pierwszy podał opisywany smakołyk żonom żołnierzy amerykańskich stacjonujących w Fort Duncan. Zachwycone smakiem przekąski kobiety zapytały restauratora o nazwę dania. Niewiele myśląc Ignacio odpowiedział po prostu „Nacho especiales”.
Jak przygotować domowe nachosy?
Przygotowanie domowych nachosów jest nie tylko szybkie, ale także banalnie proste. Wystarczy pociąć tortillę na małe trójkąty, zapiec i… gotowe. Jeśli jednak nie masz piekarnika lub z jakiegoś powodu nie chcesz przygotowywać przekąski samodzielnie, to z powodzeniem możesz wykorzystać do tego celu gotowe nachosy, dostępne np. na stronie https://crunchysnack.pl.
Nachosy na ciepło czy na zimno?
Nachosy to przekąska niezwykle uniwersalna, w związku z czym może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli jednak zależy ci na wydobyciu głębi smaku, to koniecznie zapiecz swoje nachosy z serem i ostrymi papryczkami, a następnie podaj wraz z wybranymi sosami oraz innego typu dodatkami. Jakimi konkretnie?
Sosy i dodatki do nachosów
Smak opisywanej przekąski najlepiej komponuje się z sosami takimi jak m.in. paprykowa salsa do nachos, guacamole, śmietana, dip serowy czy typowo meksykańska salsa macha (z ostrych papryczek), salsa pico de gallo (z ogórka), salsa verde (z miechunki pomidorowej czyli tzw. zielonych pomidorów), chipotle mayo (pikantny sos na bazie majonezu), pomidorowa salsa roja chipotle czy też salsa pico de gallo z dodatkiem słodkiego, soczystego ananasa.
Jeśli chcesz, aby przygotowana przekąska była co najmniej tak sycąca, jak danie główne to z powodzeniem możesz zapiec ją z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak chociażby mięsa (np. kiełbasa chorizo, kawałki kurczaka, mięso mielone) lub warzywa (czerwona cebula, papryki ostre lub/i słodkie, pomidory, świeża kolendra, kukurydza, czerwona cebula), a nawet ugotowany uprzednio ryż.