Ach słodkie święta!!! Korzenne przyprawy, tony lukrowanych pierniczków i wszędobylski zapach pomarańczy! A gdyby tak połączyć to co w świętach najpyszniejsze z nutką nowoczesności? Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe (chlebek imbirowy) wzniosą wasze smakowe doznania na wyżyny przyjemności, przepis znajdziecie poniżej.
Czytaj też: Nieznane fakty o Trzech Królach. Tego na religii nie mówią
Idealnie miękkie, maślano-orzechowe z niesamowitym połączeniem orientalnego imbiru, najlepszego, polskiego miodu i soczystych pomarańczy. Dla mnie najpyszniejsze już wystudzone. Zimowy smak beurre noisette czyli orzechowego masła tworzy bogate, przytulne wrażenie, nieco inne niż typowego ciasta korzennego. W chłodny, zimowy poranek cudownie komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy, a wieczorem, gdy za oknem prószy śnieg, wchłoniemy każdą ilość z kubkiem gorącej herbaty. Osobiście robię cztery chlebki. Jeden zjadamy z rodziną, a pozostałe rozdaję przyjaciołom.
Chlebek imbirowy: Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe przepis
SKŁADNIKI:
-pomarańcza duża
-mąka pszenna typ 450 tortowa 250 gram
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-½ łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżeczki mielonego imbiru
-1 łyżka skórki pomarańczowej
-130 gram masła 82% niesolonego
-270 gram miodu
-2 łyżki soku z pomarańczy
-125 ml mleka (u mnie bez laktozy)
-2 jajka
-50 gram cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowanie skórki pomarańczowej.
Pomarańczę dokładnie szorujemy, a także przelewamy wrzątkiem. Za pomocą obieraczki do warzyw ostrożnie zdejmujemy tylko duże kawałki pomarańczowej części skórki. Białą część odkrajamy ostrym nożem. Skórkę kroimy na bardzo cienkie paseczki, a następnie wkładamy do naczynia z zimną wodą. Gdy paseczki zaczną się skręcać, odcedzamy je i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w drobną kosteczkę. Z jednej pomarańczy otrzymamy około 1-2 łyżki skórki.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Przygotowujemy 4 mini keksówki w rozmiarze 16x9x6cm. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używasz silikonowych pomiń ten krok).
3. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, imbir, a także skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
4. Przygotowanie beurre noisette
Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się nie przypala) i podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy. Gdy masło będzie spienione i zacznie nabierać brązowego koloru, zdejmujemy z ognia i studzimy.
5. Jajka lekko roztrzepujemy w miseczce. Mieszamy razem miód (jeśli jest stały należy lekko podgrzać go do formy płynnej), 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 125ml mleka, roztrzepane jaja oraz orzechowe masło. Na koniec dodajemy cukier i wszystko energicznie mieszamy rózgą.
6. Do uzyskanej masy dodajemy stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, sodą, imbirem, a także skórką pomarańczową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
7. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ustawiamy na kratce do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka.
8. Upieczone bochenki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
9. Smacznego 🙂
Chlebek imbirowy, kilka porad dla niewtajemniczonych:
*w połowie pieczenia można przykryć bochenki folią aluminiową jeśli zaczną się zbyt mocno przypiekać (wilgotne ciasto wymaga czasu, by dobrze upiekło się w środku)
*patyczkiem sprawdzamy każdy bochenek
*mini bochenki można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia
*zamrożone w szczelnym pojemniku można przechowywać do 3 miesięcy
*mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, po uprzednim upewnieniu się, że jest niesłodzone, aby nie zmienić smaku ciasta
*jeśli nie przepadamy za pomarańczą możemy jej sok jak i skórkę zamienić na inny cytrus, cytrynę, lub grejpfruta
*jeśli nie masz małych keksówek możesz wykorzystać formę do muffinek. Wypełnij każdą muffinkę do ¾ wysokości przygotowanym ciastem, piecz w temperaturze 180C przez 20-25 minut do suchego patyczka
Źródło: Two Cups Flour
Polecamy także:
Budzi się groźny wulkan. Ostatnia erupcja zniszczyła całe miasto
Gigantyczna kompromitacja: Takiej wpadki w „Familiadzie” jeszcze nie było
Skandal: Członkowie komunistycznej partii Chin w Pfizer i AstraZeneca. Wyciek dokumentów