• Kontakt z Redakcją OnPress
  • Strona główna
OnPress
  • Fakty
  • Rozrywka
  • Styl życia
  • Biznes i Finanse
  • Sport
  • Opinie
  • Kontakt z Redakcją OnPress
No Result
View All Result
  • Fakty
  • Rozrywka
  • Styl życia
  • Biznes i Finanse
  • Sport
  • Opinie
  • Kontakt z Redakcją OnPress
No Result
View All Result
OnPress
No Result
View All Result
Home Styl życia

Tradycyjny chlebek imbirowy na święta. Pokochasz jego smak

Małgorzata Piętak by Małgorzata Piętak
14 grudnia 2020
in Styl życia
0
Chlebek imbirowy: Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe wzniosą wasze smakowe doznania na wyżyny przyjemności, przepis poniżej.

Chlebek imbirowy: Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe wzniosą wasze smakowe doznania na wyżyny przyjemności, przepis poniżej.

717
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ach słodkie święta!!! Korzenne przyprawy, tony lukrowanych pierniczków i wszędobylski zapach pomarańczy! A gdyby tak połączyć to co w świętach najpyszniejsze z nutką nowoczesności? Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe (chlebek imbirowy) wzniosą wasze smakowe doznania na wyżyny przyjemności, przepis znajdziecie poniżej.

Czytaj też: Nieznane fakty o Trzech Królach. Tego na religii nie mówią

Idealnie miękkie, maślano-orzechowe z niesamowitym połączeniem orientalnego imbiru, najlepszego, polskiego miodu i soczystych pomarańczy. Dla mnie najpyszniejsze już wystudzone. Zimowy smak beurre noisette czyli orzechowego masła tworzy bogate, przytulne wrażenie, nieco inne niż typowego ciasta korzennego. W chłodny, zimowy poranek cudownie komponuje się z filiżanką aromatycznej kawy, a wieczorem, gdy za oknem prószy śnieg, wchłoniemy każdą ilość z kubkiem gorącej herbaty. Osobiście robię cztery chlebki. Jeden zjadamy z rodziną, a pozostałe rozdaję przyjaciołom.

Chlebek imbirowy: Mini bochenki imbirowo-pomarańczowe przepis

SKŁADNIKI:

-pomarańcza duża

-mąka pszenna typ 450 tortowa 250 gram

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-½ łyżeczki sody oczyszczonej

-2 łyżeczki mielonego imbiru

-1 łyżka skórki pomarańczowej 

-130 gram masła 82% niesolonego

-270 gram miodu 

-2 łyżki soku z pomarańczy

-125 ml mleka (u mnie bez laktozy)

-2 jajka 

-50 gram cukru 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowanie skórki pomarańczowej.

Pomarańczę dokładnie szorujemy, a także przelewamy wrzątkiem. Za pomocą obieraczki do warzyw ostrożnie zdejmujemy tylko duże kawałki pomarańczowej części skórki. Białą część odkrajamy ostrym nożem. Skórkę kroimy na bardzo cienkie paseczki, a następnie wkładamy do naczynia z zimną wodą. Gdy paseczki zaczną się skręcać, odcedzamy je i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w drobną kosteczkę. Z jednej pomarańczy otrzymamy około 1-2 łyżki skórki.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Przygotowujemy 4 mini keksówki w rozmiarze 16x9x6cm. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używasz silikonowych pomiń ten krok).

3. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, imbir, a także skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.

4. Przygotowanie beurre noisette

Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się nie przypala) i podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy. Gdy masło będzie spienione i zacznie nabierać brązowego koloru, zdejmujemy z ognia i studzimy.

5. Jajka lekko roztrzepujemy w miseczce. Mieszamy razem miód (jeśli jest stały należy lekko podgrzać go do formy płynnej), 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 125ml mleka, roztrzepane jaja oraz orzechowe masło. Na koniec dodajemy cukier i wszystko energicznie mieszamy rózgą.

6. Do uzyskanej masy dodajemy stopniowo po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, sodą, imbirem, a także skórką pomarańczową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

7. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ustawiamy na kratce do pieczenia na środkowej półce piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka.

8. Upieczone bochenki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

9. Smacznego 🙂

Chlebek imbirowy, kilka porad dla niewtajemniczonych:

*w połowie pieczenia można przykryć bochenki folią aluminiową jeśli zaczną się zbyt mocno przypiekać (wilgotne ciasto wymaga czasu, by dobrze upiekło się w środku)

*patyczkiem sprawdzamy każdy bochenek

*mini bochenki można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia

*zamrożone w szczelnym pojemniku można przechowywać do 3 miesięcy

*mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, po uprzednim upewnieniu się, że jest niesłodzone, aby nie zmienić smaku ciasta

*jeśli nie przepadamy za pomarańczą możemy jej sok jak i skórkę zamienić na inny cytrus, cytrynę, lub grejpfruta

*jeśli nie masz małych keksówek możesz wykorzystać formę do muffinek. Wypełnij każdą muffinkę do ¾ wysokości przygotowanym ciastem, piecz w temperaturze 180C przez 20-25 minut do suchego patyczka

Źródło: Two Cups Flour

Polecamy także:

Budzi się groźny wulkan. Ostatnia erupcja zniszczyła całe miasto

Gigantyczna kompromitacja: Takiej wpadki w „Familiadzie” jeszcze nie było

Skandal: Członkowie komunistycznej partii Chin w Pfizer i AstraZeneca. Wyciek dokumentów

Tags: bochenki imbirowo-pomarańczoweChlebek imbirowymini bochenkiPrzepisŚwięta Bożego Narodzenia
Wcześniejszy post

Nieznane fakty o Trzech Królach. Tego na religii nie mówią

Następny post

Nie żyje światowej sławy Polak. Miał 73 lata

Małgorzata Piętak

Małgorzata Piętak

Zafascynowana światem show-biznesu. Interesuje mnie życie gwiazd dlatego jestem ze wszystkim na bieżąco. Diety, sekrety celebrytów, modowe ciekawostki to mój świat

Następny post
Nie żyje Leonard Andrzej Mróz, bas, wybitny śpiewak operowy, niezrównany interpretator rosyjskiego repertuaru, wybitny solista

Nie żyje światowej sławy Polak. Miał 73 lata

Najnowsze wiadomości

Dlaczego warto wybierać meble i akcesoria z naturalnego drewna? Powrót do korzeni z duszą

Dlaczego warto wybierać meble i akcesoria z naturalnego drewna? Powrót do korzeni z duszą

29 maja 2025
Jak wybrać odpowiednie gniazdka elektryczne do ścian? Praktyczny poradnik dla każdego wnętrza

Jak wybrać odpowiednie gniazdka elektryczne do ścian? Praktyczny poradnik dla każdego wnętrza

29 maja 2025
Polacy często mylą piwo bezalkoholowe z alkoholowym. Badanie IBRiS wskazuje na potrzebę zmian w oznaczeniach

Polacy często mylą piwo bezalkoholowe z alkoholowym. Badanie IBRiS wskazuje na potrzebę zmian w oznaczeniach

30 kwietnia 2025
Aktualizacja TPMS. Jak,gdzie i kiedy aktualizowac urządzenia diagnostyczne TPMS

Aktualizacja TPMS. Jak,gdzie i kiedy aktualizowac urządzenia diagnostyczne TPMS

25 marca 2025

  • Fakty
  • Rozrywka
  • Styl życia
  • Biznes i Finanse
  • Sport
  • Opinie
  • Kontakt z Redakcją OnPress

OnPress.pl

No Result
View All Result
  • Fakty
  • Rozrywka
  • Styl życia
  • Biznes i Finanse
  • Sport
  • Opinie
  • Kontakt z Redakcją OnPress

OnPress.pl