Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /alt/home/webmaster.onepress/www/domeny/onpress.pl/public_html/wp-content/plugins/posts_from/html_dom.php on line 82
Warning: file_get_contents(https://mrcoco.eu/pl/blog/Chrup-na-zdrowie-chipsy-kokosowe/4): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /alt/home/webmaster.onepress/www/domeny/onpress.pl/public_html/wp-content/plugins/posts_from/html_dom.php on line 82
Okazuje się produkty spożywcze takie jak winogrona, kakao oraz gorzka czekolada mogą hamować przyłączanie się koronawirusa. Czyżby zatem stosowanie odpowiedniej diety pomoże nam w walce i może uchronić przez COVID-19? Najnowsze badania naukowców z North Carolina State University pokazały, że niektóry składniki występujące w codziennej diecie mają wpływ na Sarc-Cov-2
„Nasze laboratorium zajmuje się m.in. poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu”
– mówi prof. De-Yu Xie, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „Frontiers in Plant Science”.
W głośnej publikacji zwrócono uwagę na enzymy – proteazy, które są potrzebne zarówno komórkom do życia jak i wirusom do namnażania. Gdy wykonano komputerowe symulacje, okazało się, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.
Produkty spożywcze które hamują koronawirusa: winogrona, kakao, czekolada
„Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie”
– mówi prof. Xie.
Zielona herbata, winogrona – dwie odmiany muscadine, kakao i gorzka czekolada przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla koronawirusa proteazy.
„Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję”
– tłumaczy naukowiec.
Pojawiły się pierwsze zdjęcia z planu zdjęciowego „The Adam Project” z Ryanem Reynoldsem
Po symulacjach komputerowych sprawdzono wyniki w badaniach labolatoryjnych. Przyniosły podobne rezultaty. Najsilniej działające na koronawirusa okazały się zielona herbata oraz Winogrona. Produkty znajdujące się w gorzkiej czekoladzie oraz kakao zmniejszały aktywność o połowę.
„Zielona herbata zwiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki”
– wyjaśnia prof. Xie.
Źródło: PAP
Polecamy także:
Barbara Kurdej-Szatan zszokowała fanów gdy powiedziała co myśli o szczepieniach…
Skandal podczas konkursu „Eurowizja Junior 2020”, jest komentarz
Skandal w „W Tyle Wizji”: „Wypier**lać”. Prowadzących zatkało