Szybki przepis na pyszne i proste w wykonaniu najlepsze ciastka, które w mig znikną z talerzy, kokosanki które podbiją serca domowników i gości. Tajemnica wyjątkowości tego wypieku tkwi w słodyczy jaką jest… cukier kokosowy.
Czytaj też: Lepszych nie jadłeś, nikt im się nie oprze! Zagości na stałe
Kokosanki to pyszne i aromatyczne ciasteczka, które podbiją serca wszystkich miłośników słodkości. Co je wyróżnia? Lekko wilgotne, mocno kokosowe wnętrze oraz wspaniała, chrupiąca skorupka. Kokosanki zachwycają nie tylko obłędnym smakiem, ale także apetycznym wyglądem – to zasługa cukru kokosowego, który nadaje im rumianego, bursztynowego koloru i to właśnie dzięki niemu ten przepis jest tak wyjątkowy. Polecamy przygotować kilka porcji – kokosanki rozchodzą się migiem!
Przepis na kokosanki, składniki na 1 porcję (duża blacha):
- 200 g wiórków kokosowych Mr. Coco: Kupisz TUTAJ
- 150 g cukru kokosowego drobnego Mr. Coco (lub 90 g cukru kokosowego drobnego i 60 g cukru kokosowego kryształ premium Mr. Coco) Kupisz TUTAJ
- 3 białka (rozmiar jaj M)
Przygotowanie:
- Wymieszaj łyżką w jednym naczyniu odmierzoną ilość wiórków kokosowych i cukru kokosowego.
- Białka ubijaj przez ok. 15 sekund w osobnym dużym naczyniu (białko powinno zostać tylko lekko napowietrzone, nie ubijamy go na sztywną pianę).
- Dodaj połowę porcji suchych składników do białka, wymieszaj łyżką, a następnie kilka sekund ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Dodaj pozostałą część wiórek i cukru do kokosowej masy, wymieszaj łyżką i ponownie miksuj przez kilka sekund, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gotowe ciasto wyłóż łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz formować kokosanki dowolnej wielkości. Idealne wychodzą, gdy masa kokosowa na blasze nie jest grubsza niż 1,5 cm. Dodatkowo masę kokosową na łyżce można lekko przygnieść, aby kokosanki były bardziej zwarte.
- Piecz 10 minut w piekarniku (funkcja góra-dół) w temp. 180°C, a następnie 5-7 minut z termoobiegiem w temp. 170°C. Kokosanki powinny być zarumienione, złocisto – brązowe. Kokosanki zdejmij z blachy po wystygnięciu, wtedy się nie kruszą.
Smacznego! Mamy nadzieję, że ten przepis na przepyszne kokosanki na stałe zagości w na waszych stołach.
Podoba ci się ten przepis na ciastka – kokosanki? Dużo więcej znajdziesz na Mr,Coco (www.mrcoco.eu) w sekcji blog.
Polecamy także:
Ostre starcie w programie na żywo. Kraśko nie miał zamiaru odpuszczać
Widzowie TVN w szoku: Największy skandal w historii „Top Model”. Ujawniono wstrząsające dowody