Ryż można przygotować na wiele sposobów, jednak dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis, który sprawi, że spojrzycie na niego z zupełnie innej strony. Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami, raz spróbujecie i pokochacie tę potrawę. Aromatyczne grzyby połączone z kremową konsystencją risotto sprawi, że nie będziecie mogli przestać jeść.
Czytaj też: Zaskocz bliskich! Nietuzinkowe spaghetti z cukinii. Palce lizać
Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu Arborio
- pierś z kurczaka
- 2 szalotki
- 150 g brązowych pieczarek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów leśnych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w równą kostkę, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy mięso, aż zacznie się rumienić. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Następnie kroimy brązowe pieczarki w plasterki. Na tę samą patelnię, na której podsmażaliśmy kurczaka dokładamy łyżkę masła i smażymy grzyby. Pieczarki na patelni posyp solą, to spowoduje, że szybciej wytrąci się z nich woda. Smażymy jej do momentu, aż całkowicie odparuje. Gdy już będą gotowe je także odkładamy na bok.
Teraz należy drobno pokroić szalotki i podsmażyć je na pozostałym maśle i oliwie. Czekamy, aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy suchy ryż Arborio i smażymy do momentu, aż wchłonie się cały tłuszcz. Następnie zalewamy go białym winem i czekamy aż odparuje, gdy to się stanie stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Cały czas należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby ryż nie przywarł nam do powierzchni patelni. W międzyczasie możemy opcjonalnie dodać suszone grzyby leśne, które podniosą znacząco aromatyczność potrawy.
Ryż będzie gotowy, gdy wchłonie cały bulion, to wtedy dodajemy wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, a także brązowe pieczarki. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą, a także białym i czarnym pieprzem. Następnie dodajemy starty parmezan, a także natkę z pietruszki. Wszystko mieszamy. Tak przygotowaną potrawę zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozwalamy dojść w spokoju przez 2 do 3 minut. Gdy ten czas upłynie można całość nakładać na talerze. Dla przystrojenia dołożyć można gałązkę pietruszki. Smacznego!
Źródło: Smaker