Makaron to prawdziwa bomba kaloryczna, lecz bardzo wiele osób nie może sobie odmówić pysznego Spaghetti bolognese, czy w stylu neapolitańskim. Poniżej przedstawię Ci jednak możliwość odskoczni od utartej rutyny związanej z tym popularnym daniem. Spaghetti z cukinii może być całkowitą odmianą od typowego makaronu z sosem pomidorowym.
Czytaj też: Zdradzamy sekret najlepszej pizzy
Przepis na spaghetti z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów koktajlowych
- mała cebula
- kawałek ostrej papryki (ewentualnie chili w proszku)
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- tymianek (świeży, bądź ewentualnie suszony)
- gałązki świeżej bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw umyj, a później osusz dwie średnie cukinie. Następnie potnij je w wąskie paski obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oliwie na patelni. Poczekaj aż się zeszklą, dodaj do nich pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość podsmaż.
Teraz możesz dodać przygotowane wcześniej paski z cukinii. Dodaj także gałązkę świeżego tymianku (ewentualnie może to być szczypta suszonego tymianku). Wszystko delikatnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez ok 8 minut. Co pewien czas zamieszaj, żeby składniki się nie przypaliły.
Cukinia powinna stać się w tym czasie jędrna, a nie surowa. Dodaj resztę przypraw, a także ostrą papryczkę (ewentualnie suszone chili) i wymieszaj. Wszystko zdejmij z ognia. Nałóż na talerze i posyp natką pietruszki. Pokrusz fetę i także posyp nią makaron z cukinii. Dla efektu wizualnego można wszystko ozdobić świeżymi listkami bazylii. Smacznego!
Źródło: Styl