Cukinia w orkiszowym cieście naleśnikowym to idealna odmiana dla placków ziemniaczanych, czy naleśników. Idealnie nadaje się na danie śniadaniowe, ale także szybki obiad, czy lunch. Świetnie komponuje się z sosami, na przykład czosnkowym. Odkryj ten cudowny smak!
Czytaj też: Zaskocz bliskich! Nietuzinkowe spaghetti z cukinii. Palce lizać
Cukinia w orkiszowym cieście naleśnikowym
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- 250 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia lub niecałą łyżeczkę sody oczyszczonej
- jajko
- 100 ml mleka lub napoju orkiszowego
- szczypta soli himalajskiej
- olej kokosowy
Cukinie umyj dokładnie, a następnie osusz. Pokrój je na ok półcentymetrowe plastry. Następnie należy zabrać się za ciasto. Jajko rozbijamy do miski, następnie dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, a także sól. Wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość ma się zachowywać jak dosyć gęsta śmietana.
Teraz na patelni należy dobrze rozgrzać olej. Gdy już będzie gotowy, wcześniej pokrojone plastry cukinii zamaczamy dokładnie w ciście i smażymy na patelni, aż tak uzyskane placki osiągną złoty kolor. Gotową potrawę można podać z ulubionymi sosami. My proponujemy czosnkowy, najlepiej przygotowany samemu wcześniej. Smacznego!
Wszystkie produkty w najlepszych cenach, włącznie z dostawą do domu możecie państwo kupić tutaj
Źródło: Smaker