Zdradzamy sekret najlepszej pizzy, to nie tylko dobre składniki, ale także ciasto i kamień do pizzy, poniżej podajemy przepis na pyszną pizzę.
Kto z nas nie lubi pizzy? To jest raczej pytanie retoryczne, tutaj jednak pojawia się pewien problem. Zrobić pyszną pizzę nie jest tak prosto. Na sukces składa się wiele składników. Poniżej przedstawimy wam przepis na pizzę, który zadowoli nawet największego konesera.
Czytaj też: Czas na grzyby! Pokochasz to proste danie, bliscy będą zachwyceni
Dobre ciasto do pizzy powinno być mocno urabiane przez przynajmniej 15 minut. Kolejną ważną sprawą jest wybór mąki, tutaj sprawdzi się najlepiej specjalistyczna do pizzy Typ 00, ewentualnie typ 550. Gdy jest już wyrobione i sprężyste należy je umieścić na kilka godzin w lodówce. Następnie je wyjmujemy i dajemy ok godzinę na dojście do temperatury pokojowej. Pamiętaj ciasta nie wałkujemy, a rozkładamy ręcznie, zachowamy dzięki temu pęcherzyki powietrza, które spowodują, że ciasto będzie lepsze.
Dodatkowym aspektem jest także sos, najlepiej zrobić go samemu, wtedy efekt będzie dużo lepszy, niż przy zastosowaniu kupnego. Warto poświęcić na to trochę czasu. Kolejną rzeczą, o której warto pamiętać to kamień do pizzy, da to nam poczucie, że dostajemy produkt profesjonalny. Pizza upiecze się też dzięki temu równo z każdej strony.
Przepis na pizzę
Ciasto:
Składniki
- 3 szklanki mąki (typ 00 – na pizzę lub 550)
- 1/4 kostki drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do misy wsypujemy mąkę, sól i cukier, dodajemy olej i wszystko razem mieszamy. Drożdże należy pokruszyć i rozpuścić w szklance letniego mleka, roztwór należy zostawić na 10 minut. Następnie wlewamy do miski i przez przynajmniej 15 minut urabiamy energicznie, aż będzie sprężyste. Formujemy kulkę i wkładamy do miski. Wszystko zakrywamy folią na 8 godzin odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dajemy mu godzinę na dojście do temperatury pokojowej i ręcznie rozkładamy na stolnicy,
Sos:
Składniki
- 3-4 pomidory
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Obrane pomidory i warzywa blendujemy na jednolitą masę. Wyciśnięty czosnek i zblendowane warzywa umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Następnie przez ok 20 minut dusimy na mały ogniu. Gotowy umieszczamy na spodzie od pizzy.
Gotowy produkt:
Składniki
- 2 kulki mozzarelli
- 200 g sera żółtego
- 5-6 pieczarek
- 100 g salami
- 100 g szynki konserwowej
- 1/2 cebuli
- szczypta oregano i bazylii
- sól, pieprz
Na przygotowany wcześniej spód od pizzy posmarowany sos pomidorowy nakładamy składniki. Pizzę na kamieniu pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez ok 5 do 7 minut, na środkowej półce w opcji góra- dół. Gdy używamy blachy czas wydłuża się do 10-15 minut, a całość pieczemy w 200 stopniach Celsjusza.
Źródło: Interia