Żebyśmy mogli cieszyć się zdrowiem i kondycją ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego warto wiedzieć jakie produkty na odporność najlepiej stosować.
Czytaj też: Te produkty pomagają spalić tłuszcz. To takie proste!
Nie ma chyba osoby na tym świecie, która nie chciałaby cieszyć się zdrowiem i długim życiem. Jednak żeby to osiągnąć potrzebne jest wiele czynników. Między innymi ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Bardzo dużym wsparciem żeby to osiągnąć jest z pewnością odpowiedni styl życia, a także aktywność fizyczna. Towarzyszyć temu powinna również dobrze dobrana dieta, która zbilansuje nam wszystkie potrzeby. Poniżej podam Wam produkty spożywcze, które zbawiennie wpływają na nasz układ odpornościowy.
Jakie produkty na odporność stosować?
Po pierwsze niezbędne będą nam kwasy Omega 3, które znaleźć możemy głównie w tłustych rybach morskich takich jak śledź, makrela, halibut, a także łosoś. Kwasy nienasycone działają przeciwzapalnie oraz wspomagają układ immunologiczny w walce z bakteriami, wirusami oraz grzybami, które atakują nasz organizm. Dodatkowo wymienione wyżej ryby dostarczają nam także witaminę D, której odpowiedni poziom w organizmie chroni przed infekcjami dróg oddechowych.
Kolejną rzeczą, którą należy dostarczyć do organizmu, aby wspomóc układ odpornościowy jest cynk, który wspomaga przyrost limfocytów T. W największym stężeniu występuje w orzechach, a także nasionach i pestkach. Innym dobrym źródłem cynku są również ostrygi, czy wołowina.
Kolejne są fitoncydy, które w dużych ilościach spotkać można między innymi w cebuli, czosnku, czy szczypiorku. Związek ten wykazuje znakomite właściwości bakteriobójcze, a także grzybobójcze. Dodatkowo warzywa te mają dużo witaminy C i E oraz siarki, selenu i błonnika.
Kolejnymi zbawiennymi dla układu odpornościowego produktami są wszelakie warzywa, które ukiszono. Tutaj może ponieść nas fantazja, gdyż temu procesowi możemy poddać niemal każde warzywo. Nie tylko tradycyjną kapustę, czy ogórki, ale także świetnie nadaje się do tego marchew, burak, czosnek, cukinia, czy pomidor. Naturalne kiszonki są bogate w witaminę C oraz bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu wspomagają pracę jelit i odporność organizmu.
Idealny na wzmocnienie układu immunologicznego jest także imbir. Działa wręcz znakomicie przeciwzapalnie, dodatkowo podczas infekcji może ulżyć przy bólach głowy, a także mięśni. Imbir ma również działanie przeciwwymiotne.
Źródło: Wirtualna Polska