Przepisy na leśne grzyby: To kaszotto przypadnie Wam szczególnie do gustu, kasza orkiszowa z grzybami, której nie będziecie mogli przestać jeść.
Czytaj też: Te produkty pomagają spalić tłuszcz. To takie proste!
Jesień to idealny czas, żeby wybrać się do lasu na grzyby. Tej czynności co weekend oddaje się wielu Polaków, a tradycje grzybowego zbieractwa są pewnie tak stare jak sama Polska. Bo cóż może być przyjemniejszego od spędzenia wczesnym porankiem, kilku godzin w pięknym polskim lesie? Dodatkową satysfakcją z takiego spaceru z pewnością jest kosz pełen leśnych grzybów, których w tym roku podobno pełno w naszym kraju. Po powrocie do domu jednak trzeba coś z nich przyrządzić. Dlatego poniżej przedstawiam Wam sposób na to żeby cieszyć się z tych leśnych skarbów. Idealne na chłodne dni kaszotto z grzybami leśnymi.
Przepisy na leśne grzyby, kaszotto: kasza orkiszowa z grzybami, której nie będziecie mogli przestać jeść
Skałdniki:
- 200 g świeżych leśnych grzybów
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka kaszy orkiszowej
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu grzybowego
- sól
- pieprz
- 2 garście rukoli
- parmezan (starty)
Sposób przygotowania:
Grzyby (200g) oczyść, następnie pokrój je wedle uznania w plastry, bądź kostkę. Cebulę i czosnek obierz i również pokrój na niedużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę, a także czosnek. Po chwili dodaj grzyby, przytrzymaj całość chwilę na ogniu, aby później przełożyć je do wcześniej przygotowanej miski.
Korzystając z tej samej patelni dołóż resztę masła i wsyp szklankę kaszy orkiszowej. Kaszę smaż tak przez 2 do 3 minut, cały czas mieszając. Następnie wlej pół szklanki białego, wytrawnego wina i duś na małym ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu stopniowo i powoli dodaj 3 szklanki bulionu. Całość duś kolejne 15 minut, aż kasza wchłonie cały bulion i zmięknie. Teraz dodaj wcześniej podsmażone, z cebulą i czosnkiem, leśne grzyby. Wymieszaj i duś kolejne 2 do 3 minut.
Tak przygotowana kasza orkiszowa z leśnymi grzybami podana powinna być na płaskim talerzu ozdobiona rukolą, a także posypana startym parmezanem. Życzę smacznego!
Źródło: Interia